Skip to main content

Att blogga – hur och var

Att blogga om män, genus och jämställdhet på Profeministmännens webbsajt har hittills inte känts som ett val, egentligen. Det har nämligen inte funnits några alternativ. Inte ens trots att sajten hårdnackat har framhärdat i att framstå som finsk, trots att endast en minoritet av de aktiva profeministmännen är finskspråkiga.

Profeminism tycks nu en gång för alla inte vara något en finsk man är intresserad av. Ingen massrörelse alltså. Varken i dag eller ens i morgon. Och det har inte heller varit målet. Målet har väl närmast varit att bli en påle i det finska patriarkatets kött, en provokativ ifrågasättare, eller som det så vackert uttrycks på sajtens välkomstsida; en sajt som väcker (manliga) tankar.

Feminismen har ren under många år uppmuntrat till sk mainstreaming; att lämna de dedikerade egna grupperingarna och gå ut i samhällets olika funktioner och där verka aktivt för feminism och jämställdhet.

Kanske dags också för profeminismen att fundera på mainstreaming ?

Åtminstone för mig då. Jag har nämligen försatt mig i en situation där mainstreaming verkar vara den bästa lösningen. Jag har nämligen startat en blogg på tigern.fi, stödsajt för finlandssvenska vänsterkulturtidningen Ny Tid, som håller en kanske inte explicit uttalad men i praktiken profeministisk linje. Jag kommer alltså i fortsättningen i första hand att blogga där. Som profeminist.

Och i tigerbloggen tar jag gärna in kommentarer.