Skip to main content

Helsingin Sanomat kirjoittaa 1.9.2009, miten Audin myyntijohtaja Esko Kiesi Annan erikoislehden haastattelussa sanoo tarvitsevansa naista ”yhä enemmän sellaisiin asioihin, joihin nainen on tarkoitettu”. Kiesin mukaan nainen on tarkoitettu pitämään miestä hyvänä, olemaan haluttava ja silittämään miehen paitaa. Jos nainen kieltäytyy silittämästä tai siivoamasta on suhde kuulemma lopuillaan. Kiesin mukaan nainen on myös kykenemätön johtotehtäviin.

Saman päivän Helsingin Sanomissa Kiesin esimies, VV-Auton toimitusjohtaja Pekka Lahti pahoittelee Audin myyntijohtajan puheita naisista. Seuraavana päivänä Esko Kiesi pyytää anteeksi (YLE Uutiset) ja eroaa tehtävästään (Uusi Suomi).

Kiesin näkemystä naisista (ja autoista!) voi pitää varsin konservatiivisena ja ehkä naurettavanakin - ei ehkä edes mediahuomion arvoisena. Kiinnostavampaa kuitenkin on, mistä näitä Kiesejä tulee? Ovatko he miehiä kumpujen yöstä, jotka näennäisen tasa-arvoistumisen aikoina ovat vetäytyneet autoliikkeisiin kehittämään ajatteluaan? Vai ovatko heidän näkemyksensä samalla tavalla tuontitavaraa kuin Audi? Suomalaisen miehen ja liian hienon auton kohtaaminen on ennenkin johtanut kohuun vaikkapa Rytsölöiden aikaan. Vai onko kyseessä nimenomaan (uus)konservatiivinen ajattelu: tasa-arvokokeilujen jälkeen palataan eiliseen arvomaailmaan. Naistutkimukseen erikoistuneen valtiotieteen tohtori Sari Roman-Lagerspetzin mukaan kyseessä on osa laajempaa ilmiötä, kirjoittaa YLE Uutiset 2.9.2009. Roman-Lagerspetzin mukaan maailmalla ja Suomessa on jo jonkin aikaa ollut havaittavissa voimakas vanhojen sukupuolikäsitysten esiin tuonti. Vanhakantaisten asenteiden kannattajat ujuttavat vanhoja käsityksiä verhoamalla ne tasa-arvokäsitteiden sisälle ja vetoavat esimerkiksi siihen, että naiset ja miehet ovat luonnostaan erilaisia, ja olisi tasa-arvon vastaista yrittää tasapäistää eri sukupuolia.

Teoria saa tukea esimerkiksi Helsingin Sanomien, Hufvudstadsbladetin ja Kauppalehden keskustelualueita selaamalla. Yhtä vanhanaikaista on perinnearvojen argumentointikin: kyseessähän olikin "vain" huumori, kuten Kiesi anteeksipyynnössään kirjoittaa.

Ovatko jotkut tasa-arvoisempia kuin toiset?

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/esko-kiesi-ja-johdattelevat-kysym...

Niin - ovatko jotkut tasa-arvoisempia kuin toiset? Onko sama ilmiö tarttunut naisiinkin?

Jopa Hitler järkyttyy

Kiesin puheet naisista ja autoista aiheuttavat ongelmia myös Saksassa:

http://www.youtube.com/watch?v=8eQ7YqP_qq8