Skip to main content

Jämställda fiskgjusar ?

Häromdan fick jag i e-posten en länk till en webbkamera placerad i ett fiskgjusbo nånstans i Estland. Reality TV faktiskt, av bästa sorten; kameran är påkopplad 24/7 och den här tiden på året är det endast några timmar på natten som man inte kan se vad som händer i boet, man känner sig emellanåt faktiskt som en voyeur, en fönstertittare utan fönster ens.

Efter lite googlande om fågelparet visade det sig att det rörde sig om Piret och Madis (på svenska ungefär Birgit och Mats) och att Piret hade lagt det första av de tre äggen i boet bara några dagar innan jag inledde mitt smygtittande. Eftersom äggen ruvas 5-6 veckor kommer ungarna att kläckas nångång i början av juni.

Jag utgick ju från att den ruvande fågeln var mamman och att pappan emellanåt skulle komma med mat till henne. Men när det sent omsider kom en annan fågel till boet avlöste den bara den ruvande fågeln, som omedelbart flög iväg för att proviantera, medan nykomlingen makade sig till rätta på äggen och övertog ruvandet. För mig var det omöjligt att avgöra vilken fågel som var hannen och vilken som var honan, trots att honan ska vara den större. Paret ruvar alltså turvis. Jämställt så det förslår ?

Ytterligare googlande gav dock vid handen att det ändå finns könsroller. Kring boet alltså. Hannen har huvudansvaret för bobygget och står för allt fiske. Honan sköter äggläggningen och matningen av ungarna under de minst sju veckor det tar för dem att bli flygfärdiga. Men när ungarna varit flygfärdiga i ett par veckor och själva kan äta den fisk som pappan levererar sticker mamman iväg för gott och överlåter ansvaret för ungarna helt åt pappan.

Mycket fascinerande fåglar. Och med mänskliga mått ganska jämställda. Eller ?