Skip to main content

Kivekset: ensimmäinen helmitaulusi

On jo pitkään tiedetty, että pojat ovat lahjakkaampia matematiikassa, kun taas tyttöjen lahjakkuus ilmenee useammin verbaalisissa kyvyissä ja kommunikaatiossa. Luonnontieteelle vielä toistaiseksi tuntemattomalla tavalla kiveksissä tapahtuu abstraktia matemaattista ajattelua ja maitorauhasten kehittymisellä puolestaan on äänihuulten ja kurkunpään hallintaa edistävä vaikutus. Tällä ilmiöllä on selitetty mm. se, että miehet ovat yliedustettuina sellaisilla aloilla, joilla matemaattista päättelykykyä tarvitaan, kuten tekniikka ja liiketalous, kun taasen runoilijat, kirjailijat ja etenkin kirjallisuuden Nobelistit ovat olleet etupäässä... öh, tarkastellaanpa mieluummin aiheeseen liittyvää empiiristä tutkimusta:


There's no real difference between the scores of U.S. boys and girls on common math tests, according to a massive new study. Educators hope the finding will finally dispel lingering perceptions that girls don't measure up to boys when it comes to crunching numbers.
...
Among students with the highest test scores, the team did find that white boys outnumbered white girls by about two to one. Among Asians, however, that result was nearly reversed. Hyde says that suggests that cultural and social factors, not gender alone, influence how well students perform on tests.