Skip to main content

Männen 100 år efter

Häromdan fick jag en inbjudan till ett hundraårsjubileum. I slutet av oktober blir det nämligen hundra år sen Kvinnoorganisationernas Centralförbund KOC (Naisjärjestöjen Keskusliitto) grundades. Detta ska nu firas på Finlandiahuset; biljetterna kostar 15 EUR och den stora galamiddagen 140 EUR per pers.

Alltför dyrt för en fattig pensionär. T.o.m för en manlig. Men nu var det inte om detta jag skulle skriva.

Utan detta: Det råkar ju vara i år som Mansorganisationernas Centralförbund MOC (Miesjärjestöjen Keskusliitto) grundades, i januari. Alltså nästan precis hundra år efter den motsvarande kvinnoorganisationen.

Vi som vill förstå islams egenheter brukar ju påpeka att eftersom islam är en 600 år yngre religion jämfört med kristendomen så behöver vi ju bara titta på vad de kristna hade för sig för 600 år sen för att få lite perspektiv på det hela.

Och då kan man ju använda samma modell ifråga om de här nyväckta manliga organisationerna; kolla bara vad kvinnoorganisationerna sysslade med för 100 år sen så kanske det är lättare att förstå de här manliga organisationerna och deras egenheter.

Eller, kanske måste vi vänta hundra år för att få se mansorganisationer som mognat till insikt om att det inte är kvinnorna som är fienden ?