Skip to main content

Miesten pyhä asevelvollisuus

Miesten puhtaasti sukupuoleen perustuva asevelvollisuus on räikeimpiä epäkohtia Suomen tasa-arvolaissa. Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvostahan alkaa sanoilla:
"Tämän lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä".

Mutta teksti jatkuu:
"Tässä laissa tarkoitettuna sukupuoleen perustuvana syrjintänä ei ole pidettävä [...] asevelvollisuuden säätämistä ainoastaan miehille".

Kansanedustaja Kari Uotila (vas) on viime aikoina useasti tuonut esille tämän epäkohdan (mm Tampereen Miespäivillä, Iltalehdessä ja omassa blogissaan) ja yrittänyt käynnistää keskustelua aiheesta. Keskustelut ovat vain tyrehtyneet varsin nopeasti kun vastapuoli ei uskalla käsitellä itse aihetta vaan hyppää lopputulokseen: "nykyinen systeemi on ihan hyvä". Mikä lie talvisodan haamu taustalla kummittelee kun ei näin selvää sukuopuolen perusteella tapahtuvaa syrjintää uskalleta käsitellä?

Ruotsissa keskustelua käytiin, ja siellä valtionpäivät päätti lakkauttaa mokoman syrjivän käytännön, nk yleisen asevelvollisuuden. Näinkin isosta uutisesta Helsingin Sanomat kirjoitti yllättävän pienesti (painetussa lehdessä 4cm x 10cm, Lyhyesti-otsikon alla). Verkkouutista oli pidennetty vain muutamalla sanalla.

Kysely: 
Suomessa ainoastaan miehet ovat asevelvollisia. Onko tämä tasa-arvo-ongelma?