Skip to main content

Naiset hississä, miehet kattoterassilla

Naisten lasihissi nousee nykyään korkeammalle, mutta kattoterassi on vieläkin miehille varattu, kiteyttää Marit af Björkesten Hufvudstadsbladetin pääkirjoituksessa 31.8.2009. Kirjoituksessa tiivistyy Tilastokeskuksen ja Kuntaliiton tuoreet tiedot miesten ja naisten osuuksista päätöksenteossa.

Tilastokeskuksen tiedotteen 25.8.2009 mukaan naiset ovat Suomessa miehiä korkeammin koulutettuja mutta korkeissa johtotehtävissä silti vähemmistönä. Kunnissa ja pörssiyhtiöissä nainen ei enää ole esimiehenä (oik. esihenkilö) harvinaisuus mutta johtotehtäviin ei ole juurikaan pääsyä. Vuonna 2008 naisia oli pörssiyhtiöiden hallituksissa vain 12 prosenttia. Samana vuonna kunnanjohtajista naisia oli 16 prosenttia ja kaupunginjohtajista 11.

Kuntaliiton tiedotteesta 27.8.2009 ilmenee, että ykköspuheenjohtajista naisia oli valtuustoissa 27 prosenttia ja kunnanhallituksissa 21. Kuntaliiton selvityksen mukaan näyttää siltä, että mitä pienempi kunta sen pienempi on naisedustus.

Kokoomusnaisten puheenjohtajan Henna Virkkusen mukaan pelkkä poliittinen tahto ei ole tuonut naisia ykkösketjuun joten kiintiöillä on perusteltu paikkansa luottamuspaikkajakoa ohjaavana normina, kirjoittaa Helsingin Sanomat 27.8.2009.