Skip to main content

Naisiin kohdistuva väkivalta Suomessa

Suomessa kuolee vuosittain yli 20 naista puolisonsa, miesystävänsä tai entisen puolisonsa surmaamina, kirjoittaa Helsingin Sanomat 3.8.2009. Artikkelin tiedot perustuvat Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisuun mutta samanlaista tietoa on saatavilla myös Tilastokeskuksen sivuilta. Esimerkiksi vuonna 2007 kuoli 17 naista ja yksi mies puolisonsa surmaamana. Samana vuonna henkirikoksista syyllisiksi epäiltyjä oli yhteensä 121, joista 111 miehiä.

Perheväkivaltaan ei osata Suomessa puuttua kunnolla, eikä kaikissa kunnissa ole tarjolla asianmukaisia palveluja. YK:n naisiin kohdistuvan syrjinnän vastainen komitea onkin moittinut Suomea siitä, että koko maan kattava auttamisjärjestelmä perheväkivallan uhreille puuttuu. Osa ongelmaa on myös se, että Suomessa ei uskalleta tuoda esille omia, perheensisäisiä ongelmia eikä vastavuoroisesti haluta tai uskalleta puuttua toisten ongelmiin. Mielummin suljetaan silmät ja korvat vaikka tiedetään, että naapurissa tapahtuu ikäviä.

Profeministimiehet järjestää joka vuosi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen kampanjan. White Ribbon -kampanjaan osallistutaan yksinkertaisesti sitoutumalla siihen, ettei käytä, hyväksy eikä vaikene naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Osoituksena tuesta ja kampanjaan osallistumisesta mies kantaa valkoista nauhaa.

Jos haluat olla mukana järjestämässä tai toteuttamassa tätä jokavuotista väkivallan vastaista kampanjaa teet sen helpoiten liittymällä meihin tai ottamalla yhteyttä. Järjestelyihin kuuluu yleensä lentolehtisten ja valkoisten nauhojen teko sekä niitten jakaminen kadulla itse kampanjapäivänä.