Skip to main content

Onko homoseksuaalisuus epäurheilijamaista?

Seksuaalista tasa-arvoa edistävä julistekampanja sai kieltävän vastauksen Helsingin ja Espoon liikuntatoimilta, kirjoittaa Helsingin Sanomat 12.8.2009. Liikuntajohtaja Anssi Rauramo päätti, että kampanja ei sovi liikuntatoimen agendaan, vaikka esimerkiksi kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin painottaa urheiluseurojen ja -valmentajien vastuuta seksuaalivähemmistöjä loukkaavien asenteiden torjumisessa urheilumaailmassa.

Suomessa homofobia elää ja voi hyvin myös urheilumaailmassa, jossa homottelu kuuluu pahimpiin solvauksiin. Onko tässä kyse perinteisestä maskuliinisuuden kulttuurista ja siitä, miten jotkut miehet näkevät homouden uhkana omalle miehisyydelleen, liikunnanjohtajaa myöten?

Uskalla-kampanja haluaa rohkaista urheiljoita hyväksymään seksuaalisuutensa sekä haastaa urheilijat, seurat ja urheiluvaikuttajat kamppailemaan homofobiaa vastaan.

Kohtuullisen suuren kohun ja vilkkaan julkisen keskustelun seurauksena Helsingin ja Espoon liikuntavirastot päättivät pari päivää myöhemmin sittenkin osallistua seksuaalista tasa-arvoa edistävään Uskalla-julistekampanjaan. Asiasta kirjoittaa muun muassa Hufvudstadsbladet 14.8.2009.