Skip to main content

Räsänen perää lääkäreille uskonnollisia erivapauksia

Yle Uutiset kirjoittaa:


Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii lääkäreille lakiin kirjattua oikeutta kieltäytyä aborttien tekemisestä.
[...]
Räsänen sanoo nykyisen aborttilainsäädännön suojaavan vain niiden vakaumusta, jotka katsovat ihmisen elämän alkavan vasta syntymästä. Onkin olemassa suuri vaara, että aborttiin kielteisesti suhtautuvat lääkärit ja hoitajat joutuvat syrjinnän kohteiksi vakaumuksensa vuoksi, Räsänen epäilee.

Minä puolestani väitän, että on muiden ammattialojen työntekijöihin kohdistuvaa syrjintää, jos tällaisia kieltäytymisoikeuksia myönnetään vain lääkäreille. Muissakin töissä voi joutua eettisesti arvelluttaviin hommiin, ja jos tälle tielle lähdetään, niin teurastamon työntekijällä pitäisi olla oikeus vegaaniuuteensa vedoten kieltäytymästä kaikista tehtävistä, jotka edistävät eläinten tappamista. Samoin muslimi voisi olla Alkossa töissä, ja kieltäytyä kaikista tehtävistä, jotka liittyvät alkoholin valmistukseen ja myyntiin, Allah kun on tunnetusti tiukasti raittiuden kannalla. Molemmat voisivat siis olla käytännössä pistämästä tikkua ristiin ja silti säilyttää työpaikkansa.

Uskonnon- ja mielipiteenvapauden ja työelämän vaatimusten yhteensovittamiseksi voi hyvinkin olla lainsäädännöllistä työsarkaa, mutta kun vaatimuksia esitetään näin spesifisesti, on kyse jostain aivan muusta. Lisäksi väitän, että sellaiset lääkärit, jotka aivan oikeasti ovat aborttia vastaan, eivät ikinä kuvittelisikaan edistävänsä sellaisen laitoksen toimintaa joissa abortteja suoritetaan, yhtään missään tehtävissä, joten tällainen laki on sinänsä tarpeeton.

Olen kieltäytynyt antamasta puoltolausuntoja abortin tekemisessä

Työskentelen psykiatrialla hoitajana ja olen kieltäytynyt antamasta puoltolausuntoja abortin tekemisessä. Työnantajani kysyi, onko syynä uskonnollinen vakaumukseni? Olen katolinen, roomalaiskatolinen. Vastaus: Uskoni on yksityisasiani ja sillä ei ole mitään tekemistä työni kanssa. En vain ymmärrä mitään abortista! Työnantajalla ei ole mitään oikeuksia vaatia minua ymmärtämään kaikkea! Tässä vastauksessani käytin tosin hyväkseni täällä Ruotsissa vallitsevaa piilorasismia, sillä olen alunperin lähtöisin Suomesta. Siis siirtolainen, II-luokan ihminen, vaikka todistettavasti olen ruotsalainen, jo vuodesta 1982 lähtien. Tämän piilorasismin mukaan siirtolainen ei ymmärrä kaikkea!

Jos työnantajasi järjestää sinulle koulutusta?

Jos työnantajasi järjestää sinulle koulutusta aborttiin liittyvissä asioissa, rupeatko sitten antamaan puoltolausuntoja?

Samasta aiheesta

Tässä samasta aiheesta, Polly Toynbee kirjoittaa Iso-Britanniassa käytävästä aborttikeskustelusta. Hän tekee hyvän huomion: varhainen abortti on naiselle nykyään turvallisempi vaihtoehto kuin synnytys, ja jos nämä "puoltavat lausunnot" tehtäisiin täysin lääketietellisin perustein, niin sellainen pitäisi mieluummin hankkia raskauden jatkamiseen kuin sen keskeytykseen. Nykykäytännössä lääkärit ovat käytännössä moraalisen portinvartijan asemassa, eikä se kuulu heidän työnkuvaansa. Jos näitä lausuntoja tarvitaan, niin eikö niitä rustaamaan pitäisi palkata moraalifilosofian eikä lääketieteen tohtoreita?

Toisaalta voisimme tietenkin lakata infantilisoimasta naisia, ja olettaa, että he osaavat itse parhaiten päättää omasta kehostaan ja elämästään.

Abortti

Moi!
Olen itse töissä sairaanhoitajana (= sjukskötERSKA) osastolla jossa (kirurgisia)abortteja tehdään.
Aborttia ei tehdä huvin vuoksi tai käytetä ehkäisykeinona. Naisella on aina jokin hyvä syy tiomenpiteeseen. Se voi olla esimerkiksi se, että kotona on jo pieni alle vuoden ikäinen lapsi, tai mies on muuttanut yhteisestä asunnosta, tai sikiö on vaurioitunut tai jokin muu syy.
Naiset tulevat sairaalaan aamulla paastonneina ( ei ruokaa tai juomaa keskiyön jalkeen). Heidät kutsutaan leikkaussaliin ja nukutetaan toimenpiteen ajaksi. Tullessaan sisään moni heistä on jännittynyt, pelokas. Pelot kohdistuvat yleensä nukuttamiseen ja pistämiseen. Heille laitetaan suonensisäinen neula (no se on kyllä muovia) jota kautta annostellaan nukutuslääkkeet. Ennen nukuttamista he saavat vielä vaihtaa muutaman sanan toimeniteen suorittajan (lääkärin)kanssa.
Nukuttamisen jälkeen kohdunsuunkaula laajennetaan ja sen jälkeen kohtuun työnnetään imukyretti jolla kohtu tyhjennetään sen sisällöstä ts. sikiö imetään ulos. Sen jälkeen vielä varmistetaan metallisella kaavinta kyretillä että kohtu on tyhjä. Kaikki tämä vie n 3-5 minuuttia operatööristä riippuen.
Se, mitä halusin sanoa on että naisella on kuitenkin aina oikeus omaan kehoonsa eikä meitä terveydenhuollon ammattilaisia voi laittaa miksikään moraalin vartijoiksi. Olisi väärin mennä "tuomitsemaan" ketään. En usko että lääkärit itse ajattelevat suuremmin moraalisisa asioita keskustellessaan potilaittensa kanssa vaan antavat päätösvallan mieluummin naiselle itselleen. Ja se onkin oikein. Eihän meistä kukaan voi sanoa että tuo nainen tekee oikein ja toinen väärin.