Skip to main content

Uutiskatsaus

Maanpuolustus, sukupuoli ja tasa-arvo

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (TANE) järjestämässä Maanpuolustus, sukupuoli ja tasa-arvo -seminaarissa käytiin torstaina 5.9.2013 vilkasta keskustelua. On suorastaan mahdollista, että vastaavantasoista pohdiskelua maanpuolustuksesta, asevelvollisuudesta ja sen vaikutuksesta miehiin ei tässä maassa ole käyty sitten 1920-luvun, jolloin eduskunnassa pohdittiin nykyistä asevelvollisuuslakia. Korkea aika, siis.

Kysely: 
Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä on epätasa-arvoinen ja vanhentunut. Miten puolustusvoimia tulisi uudistaa?

Mitä mieltä kunnallisvaaliehdokkaat ovat feminismistä?

Pyysimme feministisiä (ja profeministisiä) vuoden 2012 kunnallisvaaliehdokkaita astumaan esiin. Ilmoittautuessaan listalle, ehdokkaille annettiin mahdollisuus kommentoida aihetta. Alla muutama poiminto.


Tasa-arvoinen maailma on kaikille parempi.
--- Amu Urhonen, Vihreät, Tampere

Kunnallisvaalit 2012 - onko ehdokkaasi feministi?

Pyysimme feministisiä (ja profeministisiä) kunnallisvaaliehdokkaita astumaan esiin. Toistaiseksi tietoomme ovat tulleet alla olevat ehdokkaat.

Puolue Vaalipiiri Nimi
Keskusta Joensuu Terhi Vartiainen
Kokoomus Helsinki Laura Rissanen
Kokoomus Helsinki Leena Ruusuvuori
Kokoomus Kouvola
Kysely: 
Onko sinulle tärkeää, että ehdokkaasi on feministi?

Pörssiklubi jatkaa seksististä toimintaansa

Pörssiklubi ei vieläkään huoli naisia jäseniksi, kertoo YLE Uutiset. Tämähän ei varsinaisesti ole mikään uutinen. Uutinen olisi se, että Pörssiklubi muuttaisi viime vuosituhannelta peräisin olevat, seksistiset sääntönsä vastaamaan modernia yhteiskuntaa.

Yhteenveto ympärileikkauspaneelista

Ympärileikkauspaneelissa keskustelu kävi kuumana ja mielipiteitä oli paljon sekä puolesta, että vastaan.

Kysely: 
Mikä tai mitkä ovat mielestäsi hyväksyttäviä syitä poikien ympärileikkaamiseen?

Onko ehdokkaasi feministi?

Näin eduskuntavaalien alla voi olla mielenkiintoista tarkistaa onko oma ehdokas feministi. Feministit ulos kaapista! on kampanja jonka tarkoituksena on auttaa äänestäjiä löytämään sopiva ehdokas vuoden 2011 eduskuntavaaleissa vaatimalla kaikkia ehdokkaita ilmaisemaan kantansa feminismiin.

Rikos ja rangaistus

Kumpujen yön puolueeksi profiloitunut perussuomalaiset, jonka yksi jäsen on julkisesti toivonut vihreiden naisten osumista raiskaajien uhreiksi, esittelee jälleen nais- ja mieskuvaansa Erkki Havansin kirjoituksessa Rikoksia, vaan ei rangaistuksia (HS 17.3.2011).

Katsaus suomalaiseen miesliikehdintään ja feminismiin

Katariina Mäkinen kirjoittaa megafonissa suomalaisesta miesliikehdinnästä otsikolla "Miesliike nyt?". Teksti keskittyy pääasiassa niihin osiin miesliikettä, jotka tekevät eroa feministiseen politiikkaan joten keskustelun ulkopuolelle jäävät esimerkiksi kriittinen miestutkimus ja profeministimiehet. Näin käsittelyyn päätyy lähinnä vasemmiston miespoliittinen työryhmä, vihreä miesliike sekä sellaiset toimijat kuin Teemu Hiilinen, Timo Hännikäinen, ja Henry Laasanen.

Artikkelin mukaan suomalaisessa miestoiminnassa ehkä tärkein ja ongelmallisin rajanveto on suhtautuminen feminismiin. Etenkin populistiset miesaktivistit keräävät kannatusta suhtautumalla krittiisesti feminismiin, tai oikeastaan siihen vääristyneeseen kuvaan joka heillä feminismistä on. Joidenkin miesaktivistien puheissa feministinen liike typistyy lähinnä rintaliivien poltteluun, meikkaamisen paheksumiseen tai miesvihaan. Ironista kyllä, miesliikkeen antifeministit eivät ymmärrä, että miesliikkeen lempiaiheista (mm. miesten puolustaminen avioeropäätöksissä ja miesten kohtaaman väkivallan esiintuomisen vaatimus) voidaan keskustella koska feminismi on traditionaalista sukupuolijärjestelmää purkaessaan samalla avannut miehille mahdollisuuden olla läheisempi isä tai kasvaa vähemmän väkivaltaiseen kulttuuriin. Mutta tämä onkin yksi miesliikehdinnässä valitettavan usein toistuva piirre; tietämättömyys tai piittaamattomuus globaalista kontekstista ja historiasta.

Yhteenveto paneelikeskustelusta "Missä miehen paikka?"

Naisasialiitto Unioni ja Profeministimiehet järjestivät 5.10.2010 paneelikeskustelun nimellä "Missä miehen paikka?". Paneelissa pohdittiin paitsi perheen ja työn yhteensovittamista myös miehen suhdetta hoivaamiseen. Paneeli koostui seuraavista henkilöistä:

  • Jouko Huttunen, tutkija, Jyväskylän yliopisto
  • Johanna Närvi, tutkija, Terveyden ja hyvnvoinnin laitos
  • Timo Honkasalo, lastenhoitaja, Profeministimiehet ry:n puheenjohtaja

The Unbearable Lightness of Being a Man

Arkadia is inviting people to a talk and debate evening on the subject of "The Unbearable Lightness of Being a Man". The event is intended to be an interactive and provocative dissection of masculinity, posing questions like:

  • What is it to be a man?
  • Is it light? Unbearably light?
  • Or just unbearable?
  • How could we make it more bearable?
  • Or even light?
  • Julkaise syötteitä